Cholesterol je látka pripomínajúca tuk, ktorá sa vytvára v tele sama alebo ju prijímame stravou zo živočíšnych produktov. Telo potrebuje určité množstvo cholesterolu pre správnu činnosť buniek, nervov a hormónov. Je nevyhnutnou súčasťou každej bunky v tele a život by bez neho nebol možný. Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je skoro vo väčšine prípadov zapríčinená nadmernou konzumáciou cholesterolu a nasýtených tukov, ale aj faktory ako fajčenie, stres, priveľa spracovaného cukru a kávy, ktoré môžu výrazne k tomu prispievať. Ak sa v tele nachádza neprimerane veľa cholesterolu, telo nestíha vytvárať dostatok tzv. dobrého cholesterolu a cholesterol jednoducho ostáva v krvi. Ak sa nič nezmení, cholesterol sa začne ukladať na stenách ciev (dochádza k jeho oxidácii), preto sa cievy začnú zužovať, čo obmedzuje plynulý priechod krvi.  Tento stav sa nazýva artérioskleróza a predstavuje prvé štádium srdcového ochorenia.

[sc name=”pomoczprirody-inarticlead-unregistred”]

Cibuľový čaj – varíme v  2dcl filtrovanej vody jednu stredne veľkú cibuľu 20min., konzumujeme 1x do dňa minimálne, 21dní.

Olej zo Svetlice farbiarskej (bodliakový olej) –  denne 1 až 2 pl. oleja

Huby Reishi – pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi

Shiitake huby – tieto hríby pomáhajú rozpúšťať a vylučovať nánosy cholesterolu

Cesnak – cesnak pomáha znížiť celkovú hladinu cholesterolu po tučnom jedle a zvyšuje hladinu HDL

Zelený čaj – je bohatým zdrojom antioxidantov a pomáha ako prevencia oxidácie cholesterolu

Sója a sójové výrobky – sójové výrobky obsahujú lecitín a iné látky, ktorých úlohou je efektívne spracovávať tuky, čo pomáha znížiť cholesterol. Patria sem najmä fermentované produkty zo sóje ako tofu, tempeh a miso.

Vláknina – vláknina podporuje vylučovanie nadbytočného cholesterolu z tela, tiež pomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi a tým znižuje záťaž na pečeň. K najlepším zdrojom vlákniny, ktorá podporuje vylučovanie cholesterolu patria ovsené vločky, naturálna ryža, fazuľa, orechy, ľanové/chia semiačka, jablká a ostatné ovocie

[sc name=”pomoczprirody-inarticlead-unregistred”]

Omega 3 esenciálne kyseliny – medzi tieto potraviny patria najmä orechy, olejnaté semená (ľanové, chia, konopné), morské riasy, zelená listová zelenina alebo aj ryby z divokých vôd (nie z fariem) ako losos, makrela, sardinky, pstruh.

Zelené potraviny – ľudia s vysokým cholesterolom zvyčajne konzumujú potraviny bohaté na toxíny rôzneho druhu. Medzi potraviny, ktoré pomáhajú  odvádzať toxíny z tela patria najmä zelené potraviny ako miko-riasy (spirulína, chlorela), zelený jačmeň – šťava sušená, ale aj všetka tmavo-zelená listová zelenina a niektoré bylinky (žihlava dvojdomá, echinacea, koriander a iné).

Red yeast rice a koenzým Q10 – táto kombinácia pomáha efektívne znížiť cholesterol bez vedľajších účinkov.

Upozornenie:

Pri zdravotných problémoch použitie konzultujte so svojím lekárom

ZDIEĽAJTE