Existuje veľa rôznych príčin, ktoré spôsobujú príznaky pálenia záhy. Napríklad niektoré potraviny môžu priamo vyvolať pálenie záhy. Medzi ďalšie časté príčiny patrí slabá produkcia kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, stres, životný štýl (alkohol, fajčenie, prejedanie sa), infekcia spôsobená mikroorganizmom Helikobakter pylori, potravinová intolerancia, tehotenstvo ale aj obezita.
[sc name=”pomoczprirody-inarticlead-unregistred”]Zásaditá voda – piť minimálne 2 litre zásaditej vody
Umeocot – zmiešať jednu polievkovú lyžicu umeoctu so 200ml vody a naraz vypiť. Táto kombinácia by mala priniesť okamžitú úľavu pri pálení záhy.
Jablčný ocot – zmiešať jednu polievkovú lyžicu jablčného octu so 150ml vody a naraz vypiť. Táto kombinácia by mala priniesť okamžitú úľavu pri pálení záhy.
Sóda bikarbóna – zmiešať jednu polievkovú lyžicu sódy bikarbóny so 150ml vody a naraz vypiť. Táto kombinácia by mala priniesť okamžitú úľavu pri pálení záhy.
Zelené potraviny – tieto potraviny sú bohaté na chlorofyl, ktorý pomáha zabraňovať rastu nepriaznivých baktérií v tráviacom trakte a detoxikovať toxíny. Patrí sem najmä všetka zelená (zelená=obnova) listová zelenina, zelený jačmeň, zelené pšeničné výhonky, ale aj morské riasy ako spirulína, chlorela a iné..
Horčík – medzi potraviny bohaté na horčík patrí najmä zelená listová zelenina ako rukola, šalát, špenát, mangold, morské riasy, naturálna ryža, ovsené vločky, strukoviny, orechy a semiačka, z ovocia hlavne banány a tiež veľa korenín (koriander, kôpor, šalvia, bazalka, kurkuma).
Bylinky, ktoré pomáhajú regenerovať a chrániť povrch sliznice – fenikel, sladké drievko, brest, senovka grécka, koreň ibišteka.
Nefajčiť
Dôležité je jesť posledné jedlo 3-4 hodiny pred spaním a vyhýbať sa veľkým porciám.
Vyhýbať sa ležaniu po jedení a podložiť si hlavu pri spánku.
Upozornenie:
Pri zdravotných problémoch použitie konzultujte so svojím lekárom